Napar imbirowy z miętą, miodem i cytryną




Napar imbirowy z miętą, miodem i cytryną jest dobrze rozgrzewający, a przy tym działający jak antybiotyk, doskonale sprawdza się w stanach lekkiego przeziębienia.


Miętę można wymienić również na rozmaryn lub dodać i jedno
i drugie.




Składniki:


  • 250 ml wrzątku
  • ½ cytryny (soku)
  • 1 łyżeczka od herbaty miodu naturalnego
  • garść listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka od herbaty świeżego i drobno posiekanego imbiru



Wykonanie:



Najlepiej do wykonania tego naparu użyć termosu, ale równie dobrze sprawdzi się mały czajniczek do zaparzania herbaty.

Do naczynia (termos lub czajniczek) włożyć listki mięty i świeży imbir. Zalać wrzątkiem i spokojnie zaczekać, aż temperatura spadnie do ok. 35stopni, a mięta się dobrze zaparzy. Po zaparzeniu mięty dodajemy do naparu sok wyciśnięty z cytryny oraz miód.

Następnie dobrze całość wymieszać. Tak przygotowany napar przelewamy do kubeczka i pijemy gorący.


W celu polepszenia walorów estetycznych – napar można przecedzić i udekorować listkami mięty oraz plasterkiem cytryny.



Komentarze

  1. Coś co lubię. Super połączenie, którego nie piłam wieki! Dziękuję za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa