Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2016

Sałatka Szpinakowa

Obraz
Wiem, że nie namówię wielu z Was do spróbowania tej sałatki ze względu na zawartość szpinaku, ale może chociaż przeczytajcie ten wstęp do końca :) Sałatka ta jest bardzo prosta i powstała z potrzeby i tęsknoty za wiosną i świeżymi warzywami i owocami. Dziś, kiedy rano wstałam, zobaczyłam za oknem ośnieżone choinki w ogrodzie sąsiadów, a jeszcze wczoraj … jeszcze wczoraj rano zastanawiałam się nad wyjęciem z szafy sandałów, bo temperatura za oknem przekraczała 15 stopni i stale rosła, ech Pani Wiosno – przybywaj!                                 *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    * Weszłam rano do sklepu i zrobiłam wiosnę najpierw w koszyku, a potem w mojej kuchni, w misce, a w końcowym efekcie na talerzu :) Jeśli chodzi o szpinak, to w wersji surowej smakuje jak liście sałaty, a wzbogacony dodatkami  i doprawiony   dobrym, koniecznie domowym  dresingiem jest przepyszny.   Sałatka szpinakowa   Składniki: ½

Śledź czyli ostatni dzień karnawału.

Obraz
Dzisiaj oprócz Międzynarodowego Dnia Pizzy mamy również ostatni dzień karnawału potocznie zwany w niektórych regionach kraju Śledziem, Śledzikiem. Niezłe pomieszanie kulinarne, a przecież niektórzy uparcie smażą jeszcze pączki i faworki … świętujmy zatem jak kto lubi i może wszak karnawał trwa tylko do dziś. Od jutra czas postu … ale post nie musi być smutny, monotonny i nudny – przynajmniej w kuchni. Obiecuję Wam :) Na dzisiejsze ostatki przygotowałam zestaw śledzi, niektóre ukazały się już co prawda na blogu, ale właśnie dziś może Wam się przydadzą. 1 Śledzie z rodzynkami i musztardą (przepis pochodzi z bloga http://www.alemeksyk.eu/ 1/2 kg śledzi a la matias (ok.6 płatów) 3 duże cebule 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 garści rodzynek olej słonecznikowy do zalania śledzi wykałaczki Filety śledziowe należy namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny zmieniając wodę po każdej godzinie moczenia. W ostatniej godzinie moczenia śledzi do wody ze śledziami nal

Ciasto na pizzę

Obraz
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy.   Przyznam się, że pizza nie należy do moich ulubionych dań i smakołyków, ale dobrą pizzą nie pogardzę. Od jakiegoś czasu przestałam chadzać i zamawiać pizzę  do domu w swoim mieście, bo jest droga, a jakość składników również pozostawia wiele do życzenia.    Jakiś czas temu otrzymałam sekretny przepis na ciasto na pizzę, które wyrabiał w swojej restauracji na Kos pewien Grek - Adonis - Antonio Papas, który sercem związał się z Polską.   Uważam, że najważniejsze w pizzy jest przede wszystkim ciasto. Wygłaszam taki sąd dlatego, że dopóki nie poznałam tego wspaniałego przepisu moje pizze mimo doskonałych składników były zawsze jakieś takie  … takie sobie. Nie porywały za serce i nie podbijały moich kubków smakowych. Dzisiaj robiąc pizze dla moich chłopaków (z serami, wędlinami) zawsze robię kawałek dla siebie – pizzę zieloną, która polega tylko na upieczeniu placka z sosem pomidorowym i odrobiną sera mozzarella lub sera koziego. Na tak up

Pączki z dziurką

Obraz
Czy wiecie, że historia Tłustego Czwartku sięga czasów bardzo odległych … bo czasów starożytnego Rzymu? Otóż starożytni Rzymianie, zajadając tłuste mięsiwa i kule chlebowa nadziewane słoniną i skwarkami żegnali się z zimą, a witali z wiosną. To wszystko zakrapiali suto alkoholem.   Jak jest w naszej tradycji – prawie każdy z nas wie i doświadczył.  Tłusty czwartek  początkuje obchody tzw. ostatków. Zaczyna się wielkim „obżarstwem” w tłusty czwartek, gdzie folgujemy sobie na różne sposoby, spożywając pączki tradycyjne, bezglutenowe, dyniowe, pieczone, serowe, gryczane, Donaty. Nie zapominamy przy tym o chruście czy faworkach (ciekawa jestem jakiej nazwy używacie - chrust czy faworki?),  churrosach i innych słodkich specjałach, które można spożywać bezkarnie  w Tłusty Czwartek, bo jak wieść gminna niesie – w ten dzień spożyte pączki i inne słodkości w ogóle nie tuczą :) :)  :)   Życzę wszystkim smacznego i zapraszam na pączka z dziurką zwane Donatami lub oponkami. Składniki: