wtorek, 27 grudnia 2016

Rozgrzewająca zupa cebulowa.




Święta, święta i po świętach. Przed nami jeszcze uroczyste huczne lub mniej huczne świętowanie Nowego Roku i niebawem powrócimy do szarej codzienności …
Na powroty z pracy, zimowych spacerów lub nart proponuję Wam zupę cebulową.  To jedna z bardziej rozgrzewających zup – odpowiednia na  jesienną, deszczową niepogodę  i mroźną zimową pogodę. Przygotowuje  ją na różne sposoby i podaje
w równie prosty, co wyszukany sposób jednak na co dzień to prosta, energetyczna zupa smakująca niemalże wszystkim.

Składniki:
  • 30dkg włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka) 
  • ok. 2,5 - 3l wody
  • 30-40dkg cebuli
  •  ok. 5-10dkg startego parmezanu (wg upodobań)
  •  1 mały kartonik śmietanki 18%
  •  ziele angielskie (2-3 kulki)
  •  liść laurowy  
  • szczypta kurkumy
  •  1 duży ząbek czosnku 
  •  1/2 łyżeczki szałwii 
  • 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:
 
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, na którym podsmażyć lekko warzywa, następnie zalać je niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, rozgnieciony (nie obrany z łusek) ząbek czosnku i gotować wszystko do miękkości (tak powstaje bulion).
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Do rozgrzanego rondla z dodatkiem oleju włożyć cebulę dobrze mieszając, by cała pokryta była olejem i duś przez kilkanaście minut pod przykryciem – aż cebula stanie się miękka i szklista.
Następnie dodać cukier i sól i mieszać co jakiś czas aby cebula lekko się karmelizowała. Smażyć ok. 20 minut cały czas mieszając do mocnego przyrumieniania się cebuli.
Tak przygotowaną cebulę dodać do ugotowanego bulionu warzywnego doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szałwią. Dodać śmietankę i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać drobno startego parmezanu
i dobrze wymieszać.
Podawać z małymi grzankami lub bagietką.


1 komentarz:

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)