Jaglanka z owocami, suszoną żurawiną na mleku … na dobry początek dnia :)


Na dobry początek dnia i nowego roku proponuję cieplutkie śniadanko z kaszką jaglaną (a właściwie jej płatkami) w roli głównej na mleku i zaznajomienie się z pierwszymi zmianami jakie od dziś zachodzą na blogu…

Po pierwsze blog zmienia nazwę … już od dawna wszyscy kojarzą mnie z nazwą Szkatułka Cook a nie z Sekretami małymi
i dużymi .
Od  1 stycznia 2016 blog zmienił oficjalnie nazwę na Szkatułka Cook

 
Adres bloga pozostaje bez zmian, na razie pozostaję na Bloggerze , choć niewykluczone, że niebawem i w tej materii zajdą jakieś zmiany.
Kolejne zmiany, które zauważycie to zmiany w tytułach postów. Będą jedno członowe i będą zawierały tylko nazwę potrawy przeze mnie proponowanej. Myślę, że spodoba się Wam ten pomysł.
Po trzecie posty będą ukazywały się częściej – minimum raz
w tygodniu :)
 
Tyle o zmianach …

Śniadanie to podstawowy posiłek  i wzmacniający nasz organizm na cały dzień. Talerz kaszy jaglanej przygotowany w swój ulubiony sposób jest tego najlepszym dowodem. Kto jada ten wie, prawda? :)


Ja przygotowuję swoją porcję zdrowia i energii w sposób następujący:

Potrzebne będzie:
  • 1/2szkl płatków jaglanych
  • ½ szkl mleka kokosowego (najlepiej przygotowanego w domu)
  • ½  - 1szkl mleka krowiego (należę do tych osób które od czasu do czasu używają mleka krowiego), jeśli nie używasz mleka można zwiększyć ilość mleka roślinnego, a krowie zastąpić wodą.
  • 1-1/5 garści suszonej żurawiny
  • Świeże owoce – ananas, mango, brzoskwinie (na zdjęciu widoczne jest mango).
Jak wykonać:

Mleko krowie lekko podgrzewam, dodaję  płatki  jaglane
i mieszam. Gdy kaszka zaczyna gęstnieć dodaję resztę mleka roślinnego i żurawinę. Wykładam gorącą na talerz. Przybieram kilkoma suszonymi żurawinami i owocem mango.
W tej wersji nie używam cukru bo zarówno żurawina jak
i mango są bardzo słodkie (w sklepach bardzo rzadko można kupić żurawinę suszoną bez cukru). Jednak jeśli ktoś ma taką potrzebę – proponuję dosłodzić miodem albo syropem z agawy lub cukrem trzcinowym.


 
Smacznego i dobrej energii na cały dzień Wam życzę.


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa