Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

Pascha bakaliowo – waniliowa

Obraz
Nie wiele czasu zostało do Świąt, a tak wiele mam do zrobienia. Sekundy, gonią minuty, minuty poganiają godziny, dzień goni za dniem i proszę – rozpoczął się Wielki Tydzień. Przepiękna Palma siedzi wygodnie w wazonie i spogląda na mnie badawczo …  Organizacja Świąt, życie zawodowe, moje pasje, obowiązki domowe, hobby, lekcje angielskiego, lekcje fotografii, życie rodzinne, życie towarzyskie i sama nie wiem, co jeszcze wirują wokół mnie jak wielki czarny potwór, który chce mnie zjeść!!! AAAA!!!!   STOP! Mała czarna z odrobiną mleka, kawałek kartki lub notes i długopis załatwią sprawę i pomogą uporządkować ten chaos panujący w moim życiu i mojej głowie.    Na początek rzeczy najważniejsze do zrobienia, bez których Święta po prostu nie mogą się obejść lub po prostu się nie odbędą.    Na drugiej karcie lista potraw do przygotowania.    Trzecia lista to lista zakupów.    Czwarta to lista najważniejsza!!! Delegowanie zadań :) Kto i kiedy może mi pomóc ???  Trzeba się nad tym dobrze zastan

Szarlotka z kruszonką

Obraz
Nie znaleźliście do tej pory na blogu szarlotki, bo nie posiadałam przepisu, który by zadowolił mnie i moich domowników w taki sposób, aby robić ją w dużej blaszce, aby poświęcać jej czas i energię. Owszem, poczyniłam kilka prób szarlotkowych wypieków, ale szału nie było. W grudniu otrzymałam przepis od mojej koleżanki Ani na szarlotkę, która przykuła już na wstępie moją uwagę. Ania przyszła i opowiadała, że zrobiła pyszną szarlotkę, która była taaakkkaaa chrupiąca. Na słowo chrupiąca zawsze strzygę uszami i robię się bardzo czujna. Poprosiłam Anię o przepis, bo ambitnie chciałam ją upiec jeszcze na święta w grudniu … ha! Miękkie ciasto, wilgotne jabłka o wyrazistym smaku (zmieniłam lekko recepturę podaną przez Anię, ale tylko przy jabłkach) i bardzo chrupiąca kruszonka sprawiły, że jedliśmy szarlotkę jeszcze cieplutką z lodami waniliowymi. Poezja smaku …   Blacha zniknęła w jeden dzień. Upiekłam zaraz następną i powiem Wam, że ciasto można fajnie trzymać w chłodnym miejsc

Jabłuszko proszę … czyli … zupa z pieczonych jabłek z migdałami

Obraz
Jak co piątek proponuję w swoim maleńkim kąciku kulinarnym jakaś potrawę, w której składzie brakuje mięska. Ostatnio była to sałatka z soczewicy zielonej z warzywami pieczonymi, a dziś zapraszam do stołu miłośników zup. Proponuję bowiem lekką i tanią, a zarazem bardzo zdrową zupę krem z pieczonych jabłek z odrobiną przypraw korzennych i prażonych migdałów. Jabłka są teraz tanie i jeśli tylko producenci dobrze je przechowują – jeszcze jędrne i soczyste. Pan K. przytargał ostatnio z gospodarstwa rolnego taką ilość pysznych jabłuszek, że będzie i zupa, i szarlotka i może jeszcze coś dobrego  …     Co będzie potrzebne: 1-2 kg słodko winnych jabłek (ale mogą być każde, które lubicie). 6-8 aromatycznych jabłek  (ja wybieram jonagoldy ) 6 goździków 2-3 łyżeczki cukru brązowego szczypta cynamonu (do smaku) 1 mały kubeczek śmietanki 12 % lub mleczka kokosowego 2 garście płatków migdałowych do uprażenia woda – opcjonalnie Jak wykonać: Jabłka myję dokładnie, obieram ze skó