Ajwar (ajvar)- bałkański sos paprykowy.

 
To takie dobre i bardzo proste w wykonaniu 😋.
Oryginalny ajwar (pisownia oryginalna: ajvar) wywodzi z kuchni serbskiej i jest bardzo popularny na Bałkanach, chociaż cieszy się już także dużą popularnością na rynku polskim. W oryginalnym przepisie do ajwaru dodaje się również cebulę, a papryki są pieczone. Moja wersja ajwaru jest bardzo uproszczona i przygotowana pod preferencje domowników - przede wszystkim   bez  cebuli.




Składniki:
  • 3 kg papryki czerwonej
  • 1 duży bakłażan
  • ½ kg cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu jabłkowego (można zmniejszyć do ½)
  • 60 dkg  dobrego przecieru pomidorowego
  • ½ torebki słodkiej papryki
  • 1 łyżka stołowa soli
  • ½  szklanki oleju  lub oliwy
  • 3 liście laurowe (rozgniecione w moździerzu na pył)
  • 1 mała ostra papryczka – opcjonalnie
  • cukier  do smaku – opcjonalnie


Przepis:
 

W rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza upiec (nakłutego w kilku miejscach) bakłażana oraz czosnek.
 
Bakłażana piec ok. 1 godziny, a czosnek (przekrojony  na pół) krócej i wyjąć go, gdy się lekko zarumieni. Uwaga!!! Aby czosnek się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy posmak! 
Bakłażana po upieczeniu kroję na pół i obowiązkowo zdejmuję z niego skórkę.
 
Paprykę zmielić w maszynce o małych otworach. Podobnie uczynić z bakłażanem i czosnkiem oraz ostrą papryczką – jeśli zdecydujecie się na jej dodanie.
 
Zmielone warzywa umieścić w rondlu dodać przecier pomidorowy (ja dodaję dobrej jakości przecier w słoiczkach 3 × 200 g), olej, przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 min. 
 
Na końcu dodać ocet, cukier oraz sól do smaku - jeśli będziecie uważali, że zaistniała taka konieczność.


Zagotowuję, przekładam do czystych słoiczków, odwracam do góry dnem, zawijam w ciepły kocyk (ale nie ma takiej konieczności) – nie pasteryzuję.
 
Czekam cierpliwie, aż wystygnie.
 
Dodaję do wszystkiego … do marynat mięsnych, do spaghetti, do serów, do wędlin, do kanapek i przyznam się, że zdarza mi się też zjadać go samego wprost ze słoiczka … łyżeczką oczywiście 😊.



Komentarze

  1. mrrrrrrrrrr :D bezczelnie powiem, że... czekam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kondi uwielbia ajwar. Musze kiedyś zrobić sama! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Kondi lubi ... to ten przepis jest idealny. Podesłałabym, ale wszystko rozeszło się na pniu. Obiecuję, że w tym roku zrobię więcej.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa