Tomcio Paluch … czyli … świąteczne pluchy krucho drożdżowe (idealne do zup)


 
Pamiętacie pierożki z ciasta krucho-drożdżowego? Pisałam Wam wtedy, że z tego samego ciasta można zrobić jeszcze jedną prostą, a jakże smaczną rzecz. Otóż doskonale wchodzą z tego ciasta paluchy ziołowe, które podaję do barszczu czy bulionu. Doskonale sprawdzają się też podczas towarzyskich spotkań jako przekąska  - a tych przecież w najbliższym czasie czeka nas wiele. Paluchy doskonale zastępują też chipsy czy popcorn podczas meczy i innych zmagań sportowych :)


 
Do przygotowania paluchów potrzebne będzie:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6dag drożdży świeżych
  • 25dag masła
  • sól (czubata łyżeczka)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  •  

 
Jak zrobić:
 
Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany
i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość
(np. o 2 razy)
W międzyczasie mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo). Ja wyrabiam swoje ciasto w misie - robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta  (obroty na 2). Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.


Następnie podzielić ciasto na tyle części ile będziemy dodawali ziół. Każdą część ciasta połączyć z dodatkiem i dobrze wyrobić aby zioła dobrze rozprowadzić w cieście. Każdą porcję ciasta uformować na kształt walca i odcinać maleńkie kawałeczki,
z których następnie będziecie w rękach lub na stolnicy toczyć wałeczki czyli nasze smakowite paluchy. Tak przygotowane wałeczki o różnych smakach – ja najbardziej lubię z tymiankiem i kminkiem, a Pan K. z czarnuszką – należy  wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Polecam zdecydowanie drugi wariant!


Posmarować przygotowane do wypieku paluchy  roztrzepanym jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało)  odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć )


Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego piekarnika). Jeśli wyszło Wam więcej paluchów niż na jedną blachę, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego …


 
Życzę smakowitości

Komentarze

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa