Świąteczne ciastkańce … czyli ciastka bożonarodzeniowe do kawy lub herbaty


- Ciastek nigdy dość!
Zawołał Pan K. sięgając do puszki po kolejne kruche ciastko choć jego kubek po herbacie dawno stał już pusty :)
Tak, w naszym domku ciastek nigdy dość i nie tylko w naszym domu …  więc stoję już trzeci dzień i wypiekam sobie różne ciastka i ciasteczka na przedświąteczne posiedzenie kolegium redakcyjnego, na spotkanie z grupą świetnych ludzi, z którymi spotykałam się przez ostatni rok by wspólnie zrealizować pewien ważny dla nas projekt, na spotkanie z przyjaciółmi, dla przyjaciółki, dla sąsiadki, dla Zuzanki …  Lista osób, które zostaną obdarowane ciastkańcami jest długa, ciastkańców na razie dużo, ale mamy w domku „Niewidzialnego”, który podkrada ciastkańce jak nikt nie widzi.


Kto to taki? … cdn :)
 
Potrzebne będzie:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • ok. 2 łyżki cukru
  • ok. 2 łyżki zimnego masła
  • 2 jajka roztrzepane i połączone z mlekiem do wysokości pełnej szklanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dkg posiekanych drobno migdałów
  • suszona skórka pomarańczowa
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)

Jak wykonać:
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, posiekaj z masłem.
Dodaj rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i przyprawy (kardamon, cynamon i przyprawę do piernika).
Dodaj  mleko z jajkiem, zostawiając trochę tego do posmarowania ciasteczek.
Zagnieć ciasto, w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka – w zależności od potrzeby i konsystencji ciasta.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm. 


Średniej wielkości szklanką wytnij krążki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj rozmąconym w mleku jajem. Piecz w temp. 220°C ok. 10 minut na złoty kolor.

 
Najlepiej smakują do kawy lub herbaty zaraz po upieczeniu :)


Świąteczne słodkości! Słodki Prezent Korzenne przysmaki Wigilia 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa