niedziela, 16 listopada 2014

Pełna lodówka ... czyli... Pierogi leniwe



Kiedy wyjeżdżam z domku … bo czasem muszę wyjechać by pooddychać innym powietrzem. Spojrzeć na różne sprawy
z innej perspektywy, przyjrzeć się sobie, innym ludziom, posłuchać co w trawie piszczy … Zostawiam wtedy swoim mężczyznom dobrze zaopatrzoną lodówkę by mogli spokojnie, bez głodu nacieszyć się błogą chwilą ciszy w domu i również pooddychać świeżym powietrzem.
Jadę sobie wtedy w swoje ukochane znajome miejsca, wycieram stare kąty, wracam do wspomnień, do ludzi, do zdarzeń i dat do których wciąż mi blisko i których nie chcę zapomnieć. Odwiedzam przyjaciół z którymi nadal mogę wyjadać z beczki sól …
Potem wracam napełniona szczęściem, nostalgią, wspomnieniami … zwykle niewyspana bo rozmowy po świt trwają nadal pomimo upływu lat, pomimo zmęczenia
i obowiązków :)
Wracam szczęśliwa do swego gniazda, do swoich – myślę-
że stęsknionych również mężczyzn :)  i do pustej już lodówki :) do mięciutkiego kota, który wita się ze mną u drzwi i tykającego zegara na ścianie. Wracam do domu, który tworzymy wspólnie MY.
 
A co zostawiłam swoim facetom tym razem?
Wyjazd był krótki więc rosołek i pierogi leniwe musiały wystarczyć :)

Co będzie potrzebne:
  • 1kg sera białego (tłustego)
  • 1 jajko
  • Mąka (i tu z ilością jest problem - bo to zależy od jakości sera ... jeśli jest mokry to dajemy jej więcej) zwykle ok 20-25dkg. Z mąką w pierogach leniwych trzeba bardzo ostrożnie bo robią się twarde !!!
  •  1 duża łyżka cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Cukier brązowy do posypania – opcjonalnie
  • Bułka tarta  - opcjonalnie
  • Śmietanka do polania - opcjonalnie
  • Masło szałwiowe – opcjonalnie

Jak wykonać:
 
Wersja podstawowa
Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozgnieść dokładnie widelcem lub zmiksować mikserem. Ostatnio używam mieszadła w postaci haka.
Mieszam ser z całym jajkiem i cukrem waniliowym oraz dodaję mąkę. Po starannym wymieszaniu składników  wyjmuję ciasto
z misy na stolnicę. Ciasto jest lepiące ale nie należy podsypywać go zbytnio mąką ponieważ zbyt duża ilość mąki w cieście spowoduje, że pierożki będą twarde :(
Ciasto należy wyrobić i dla wygody podzielić na części. Z każdej części uformować wałek, który należy spłaszczyć – najlepiej nożem, następnie  wałek kroimy w romby o długości 2-3 cm, albo prostokąty (jak się komu podoba). Figury geometryczne wrzucamy na wrzącą i osoloną lekko wodę i gotujemy aż do wypłynięcia i jeszcze przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. To bardzo delikatne ciasto więc trzeba uważać aby „leniuchy” się nie rozgotowały.


 

Wersja de Lux
 Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozgnieść dokładnie widelcem lub zmiksować mikserem. Ostatnio używam mieszadła w postaci haka.
Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję do sera, mąki i cukru waniliowego lub wanilinowego i mieszam dokładnie, a z białka ubijam z odrobiną soli sztywną pianę. Delikatnie łączę łyżką lub ręką masę serową z białkiem.
Dalej postępujemy jak w wersji podstawowej 



Pierożki leniwe podaję na różne sposoby w zależności od fantazji, pory roku oraz czasu:
Z cukrem i ze śmietanką
Z musami owocowymi
Z masłem i z bułką tartą przyrumienioną na patelni
Z masłem szałwiowym i cukrem brązowym – na zrumienione masełko wrzucam kilka listków świeżej szałwii i zestawiam z ognia. Masło powolutku gdy stygnie przechodzi aromatem szałwii.

Dobrych pierożków Wam życzę i smacznego :)



Pokazu podawania pierożków dziś nie będzie, bo jak Wam pisałam - nie było mnie i nie wiem jak były podawane i z czym ? Czy ze śmietanką, czy z masełkiem? Pozostanie to już słodką tajemnicą moich Mężczyzn :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Są pyszne. Dziękuję za komentarz i zachęcam do wykonania pierożków ...
      Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  2. Oj uwielbiam pierogi leniwe ze śmietanką i cukrem pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, to jedna z moich ulubionych wersji, chociaż nie najbardziej ulubiona ...
      Dziękuję za zaproszenie i odwiedziny. Na pewno wpadnę w wolnej chwili.
      Zapraszam ponownie :)
      Szkat

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam leniwych... za to moja babcia robi je po mistrzowsku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro jeszcze nigdy nie robiłaś ... może nadeszła pora na Ciebie? Przepis może wydawać się skomplikowany, ale zapewniam, że robi się bardzo szybko i prosto. Potrafię je zrobić razem z gotowanie w 1/2 godziny ... więc naprawdę to pierogi dla leniwych .... za to ich smak, mniam. Pierożki nie do przecenienia. Zachęcam Cię ... może pierwszy raz z babcią będzie raźniej :) ?
      Wiele bym dziś dała za to by móc stanąć wspólnie przy stole kuchennym razem z moją babcią. Była mistrzem kuchni, a obecni Mistrzowie nie dorastają jej nawet do pięt.

      Usuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)