środa, 29 października 2014

Jak mus to mus … czyli mus z jabłek


Jabłko na naszej liście cele brytów utrzymuje się w dalszym ciągu na pierwszej pozycji i to od wielu tygodni. Cóż .. nie ma się co dziwić. Jesień w pełnej krasie mieni się wszystkimi kolorami złota i czerwieni, otula nas porannymi mgłami, a i postraszyła kilka razy niezłymi przymrozkami. Kampania buraczana zakończona więc Pani Zima u progu za klamkę trzyma …
Zawekowałam już chyba wszystko co można było zawekować: zaczęłam późną wiosną od truskawek, poprzez maliny, porzeczki, agrest, jagodę kamczacką, gruszki, śliwki, ogórki, cukinię, buraczki, paprykę na kilka sposobów, dynię no i jabłka oczywiście. Z jabłek co roku przygotowuję prosty w wykonaniu
i cudowny w smaku mus, który potem używam do szarlotki, naleśników, do chleba,  różnych deserów albo zwyczajnie pałaszuję wyjadając łyżeczką ze słoiczka :)
Robienie tych rzeczy to mus, który mam we krwi od bardzo niedawna ale ten mus jest zazwyczaj słodki, a poza tym sprawia mi ogromną frajdę. Być może ktoś z Was  miał już okazję skosztować  moich wynalazków – malin z wanilią, truskawek z imbirem, jabłek z agrestem, porzeczki z maliną, truskawek z chili, jabłek z imbirem? Mam nadzieję, że tak i że Wam smakowały :)


Dziś prosty mus, który może być następnie bazą do śmielszych poczynań kulinarnych (wystarczy ruszyć trochę wyobraźnią) ale może pozostać sam w sobie klasycznym musem jabłkowym – równie  pysznym w swej prostocie.

Co będzie potrzebne:
  • 2 kg jabłek (najlepiej mieszanych – szara reneta, antonówki, kosztele, jonagold … )
  • ½ szklanki wody
  • cukier – opcjonalnie
  • goździki – opcjonalnie
  • cynamon – opcjonalnie

Jak wykonać:
 
Jabłka należy umyć i obrać ze skórki, wycinając gniazda nasienne. Obrane i pokrojone wrzucać do garnka z odrobiną wody. Jabłka należy dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka można wrzucać partiami wtedy uzyskamy niejednolitą konsystencję musu z kawałkami jabłek. Opcjonalnie można dodać do jabłek cukier do smaku, cynamon i goździki ale … Zwiększy to ryzyko, że mus jabłkowy się przypali (uważam, że jabłek nie trzeba dosładzać – same w dobie mają już dużo słodyczy), cynamon i goździki spowodują, że mus ściemnieje.
Te przyprawy można dodać po otwarciu słoika z musem i przy przygotowywaniu jabłek bezpośrednio na szarlotkę.
Gorący mus przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków (wyparzonych), napełniamy nim po brzegi słoiczki
i zakręcamy nakrętkami. Słoiczki stawiamy do góry dnem, okrywamy tradycyjnie kocykiem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. O tak, pyszny i naturalny ... bez konserwantów :) Wytrzymuje w mojej ciepłej piwnicy nawet półtora roku :) - ostatnio odnalazłam taki słoik, który się zapodział i był całkiem dobry :) Nie ma to jak prawdziwa natura.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)