niedziela, 27 lipca 2014

Ten o brzydkiej nazwie … czyli Pleśniak z jagodami


Jakiś czas temu natknęłam się w necie na wspaniały przepis na Pleśniak z jagodami. Autorem, a zarazem inspiracją do wykonania pleśniaka był blog – uśmiechnięte banany :) Przyznam się, że pleśniaka wykonałam w swoim życiu po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że wyszedł wyśmienity. Okazja też była nie byle jaka – chciałam uświetnić powrót Pana K. do domu. Chyba mi się udało bo Pan K. zjadł od razu pół blachy, a drugie pół musiałam schować :)
Choć znam to ciasto od lat … nigdy specjalnie nie darzyłam go jakimś specjalnym uznaniem, ani zainteresowaniem. Dzięki Uśmiechniętym bananom zwykły pleśniak nabrał nowego wyrazu :)
 
Co będzie potrzebne:
 na blachę 20 x 32cm:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g (1 kostka) zimnej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. pół szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • ok. 300 g jagód
  • 2/3 szklanki cukru do białek
  • cukier puder do posypania ciasta

Jak przygotować:
 
Przesianą mąkę posiekaj na stolnicy razem z margaryną, proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao
i zagnieć ciasto. Jedną jasną część ciasta włóż do lodówki
na ok. 1 godz., dwie pozostałe (jasna i ciemna) włóż do zamrażalnika  (muszą być dobrze schłodzone).
Ciasto z lodówki wyłóż rozwałkowane na formę do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia – wtedy ciasto lepiej się wyciąga po upieczeniu). Na ciasto wyłóż i rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe, a na powidła wysyp czyste
i suche jagody.
Ciemne ciasto z zamrażalnika zetrzyj do formy na tarce
o grubych oczkach. Ciastem równomiernie zakryj jagody.
Z białek i cukru zwykłego ubij sztywną pianę. Wylej ją na ciemne ciasto i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni ciasta. Teraz na pianę należy zetrzeć ostatnie - jasne ciasto z zamrażalnika.


 Ciasto pieczemy przez ok. 40 - 60 minut w temperaturze 180 st, aż wierzch się zarumieni.


 
To ciasto "pokochał" Pan K. :)


 

Synio nie mógł się od niego oderwać …
 

Było smaczne, wilgotne, nie za słodkie, nie za kwaśne, dobre letnie ciasto z owocami 

 
 

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda wyśmienicie ! :) Muszę skoczyć po jagody, bo chyba zrobię je jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie :) i za odwiedziny :) To miło gościć Cię w swoich progach. Jak widzisz Twoje ciasto się udało, smakuje moim chłopakom i nie tylko :) Dzięki za przepis i inspirację no i za komentarz.
      Zapraszam do ponownych odwiedzin, jesteś zawsze mile widziany :)

      Usuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)