niedziela, 4 maja 2014

Trzy gracje czyli … sałatka z pomidorów


No i mamy maj.
W  ogrodach, ogródkach, ogródeczkach zazieleniło się już na dobre, zakwitło i pachnie niesamowicie. Uwielbiam tę porę roku. Na moim bazarku również wiosenne poruszenie. W drewnianych skrzyneczkach  zauważyć już można pierwsze nowalijki z okolicznych gospodarstw wiejskich, a z  giełdy  kupcy przywożą niesamowite młode ziemniaki i pomidory z dalekich krajów :-), buraki czy młodą włoszczyznę … Jeszcze trochę i nasza też będzie już dostępna.


Mieszkam w zagłębiu truskawkowo-malinowym i powiem Wam, że pierwsze truskawki można już kupić :-) Jednak jako smakosz zalecam powściągliwość w tym temacie. Jeszcze trochę słońca, jeszcze trochę ciepła i truskaweczki będą w sam raz.  Natura nie lubi pośpiechu. Natura nie zna pośpiechu.
Skoro wiosna to czas spotkań czas nadszedł … Od rana do wieczora , w każdym niemal spocie reklamowym czy to w radiu czy telewizji  wmawiają nam, że musimy się spotkać 
z przyjaciółmi i grilować. Mam wrażenie, że nie mogę się spotkać z przyjaciółmi jeśli nie kupię do tego kilku piw, kiełbasy bądź karkówki lub moje spotkanie będzie do bani bez tych akcesoriów ;-) Piszę tak nie dlatego, że nie lubię grillować w ogrodzie (wprost przeciwnie) ale to z jaką nachalnością puszczano te prymitywne reklamy zniechęciło mnie chwilowo do tej formy spotkań. Zresztą zaczęłam bacznie przyglądać się co ludzie kupują i jak spędzają czas mimo  fatalnej pogody. Reklama zadziałała i mimo deszczu i zimna w ogrodach czuć było swąd pieczonych kiełbasek i mięsa.
Trzy gracje to trzy rodzaje sałatek pomidorowych.  Dobrze komponują się z pieczonymi mięsiwami z grila. Szkoda, że nikt nie reklamuje, że na grilu można też piec z  udanym skutkiem warzywa (ach jakie pyszne!), że do dań z grila należy spożywać dużo warzyw, a przede wszystkim pić dużo wody niegazowanej (niskosodowej).


  Trzy gracje-to trzy sałatki pomidorowe
Co będzie potrzebne:
  • 1,5kg pomidorów
  • Zioła świeże: koperek, bazylia
  • 3-4 łyżki oliwek
  • 1 mały kubek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu winnego - białego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kostki serka typu feta lub fety 10-15dkg
  • Sól, pieprz do smaku

Jak wykonać:
Wszystkie pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy
w kosteczkę, solimy delikatnie i pieprzymy.
 
GRACJA I  czyli … pomidory ze śmietaną
Do miski bierzemy ok. 0,5kg przygotowanych obranych
i pokrojonych pomidorów, zasypujemy koperkiem zielonym, zalewamy gęstą śmietaną i delikatnie mieszamy.

GRACJA II  czyli … pomidory z serem feta, oliwkami
i oliwą

 

Do miski bierzemy ok. 0,5kg przygotowanych obranych
i pokrojonych pomidorów, dodajemy pokruszony ser feta, oliwki, posypujemy świeżym koperkiem i posiekaną bazylią oraz ewentualnie doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszać delikatnie

GRACJA III  czyli … pomidory z czosnkiem i oliwą
 

Do miski bierzemy ok. 0,5kg przygotowanych obranych
i pokrojonych pomidorów, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, skrapiamy delikatnie oliwą i octem winnym (bardzo delikatnie), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem
i lub tylko bazylią Mieszać delikatnie. Dobrze smakuje z grzankami z grila :-)


Przepis bierze udział w sympatycznej akcji kulinarnej :



Na majówkę

2 komentarze:

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)