Żurek Wielkanocny


Nie wiem, czy Wam, ale mnie nie mogą się udać święta wielkanocne (pod względem kulinarnym) bez żurku.
 
Czy to na Śląsku, czy na Lubelszczyźnie, Zamojszczyźnie czy na Mazowszu – zawsze w mojej rodzinie na Wielkanoc podaje się żurek. Pyszny żurek z kiełbaską i czasem z ziemniakami. 
 
Moja Babcia pochodziła z Jasła i podawała żur z ziemniakami. Moja Mama wywodziła się z Zagłębia i żur był zawsze z jajkiem, wędzonką i bez ziemniaków. 
 
Ja jestem ze Śląska, choć Ślązaczką nie jestem, mieszkam na Lubelszczyźnie, choć korzeni żadnych związanych z tą ziemią i swoimi przodkami nie mam, za to żurek podaję w sposób „mieszany”.
 
Mój żurek musi mieć ziemniaki, na Wielkanoc zawsze podaję go z jajem, ale zwykle nie gotuję go już na ciężkich wywarach z kiełbasy czy wędzonki.
 
Robię to troszkę inaczej i mój żurek nie jest taki tłusty i ciężki, a zaręczam, że równie dobry, aromatyczny i lekki. 


 
Jedno jest pewne - żurek kiszę sobie sama z mąki razowej i wody z dodatkami. Tego nie robiła ani moja Babcia, ani moja Mama (kiedyś żur kupowały u dziadka ... u Klańki, co to były za czasy ... jestem pewna, że był równie dobry, jak mój 😀).

  

                                                                                                                                                        

                                                                                                                                     

Składniki na Żurek Wielkanocny:

  • 1-2 pęta dobrze wędzonej kiełbasy
  • 1 do 2 butelek żuru (1/2 litra)
  • włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 1 cebula
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku (jeśli lubicie dużo czosnku to 3)
     Przyprawy:
  • majeranek,
  • tymianek,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty
  • opcjonalnie: chrzan tarty


Przepis na Żurek Wielkanocny:
 
Włoszczyznę obierz, wrzuć do garnka i zalej 3-4 litrami wody. 
 
Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. 
 
Ugotuj wywar. Po tym, jak wywar będzie gotowy, a warzywa miękkie wyjmij je z garnka. 
 
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. 
 
W międzyczasie na patelni zrumień dobrze z każdej strony pokrojoną w kostkę kiełbaskę i następnie dodaj ją do wywaru z ziemniakami i dalej gotuj. 
 
Na tłuszczyku (jeśli taki został) przyrumień na złoto cebulkę i dodaj do wywaru. Jeśli tłuszczyk jednak nie pozostał… zrumień cebulkę na maśle – doda żurkowi głębszego i bogatszego smaku.
 
Żurek właściwie jest gotowy … wystarczy dodać zakwasu żytniego zwanego żurkiem. 
Potrząsam dobrze butelką, aby wzburzyć całą zawartość butelki (razem z mąką i otrębami) i odważnie wlewam do gotującego się wywaru.


Dodaję przyprawy wedle uznania: majeranek, tymianek, czosnek, jeśli trzeba to sól i pieprz, ubogacam smak odrobiną tartego chrzanu ze słoiczka (moja Babcia ścierała wiórki naturalnego chrzanu. Ja uważam, że dają goryczkę i szybko powodują kiśnięcie żurku więc wolę dodać taki ze słoiczka).
 
Umówmy się, że chrzan nie jest obowiązkowy – jeśli nie macie przekonania.
 
Żurek podaję zawsze z jajkiem, przepysznym jajkiem wielkanocnym.



















Komentarze

  1. To nie biała kiełbasa? A ja lubię ziemniaki oddzielnie, ale żurek na kiełbasie...przynajmniej.. z ta cebulką to ciekawy pomysł. A moja mama ostatnio robi zamiast zakwasu z chleba z ogórków bo tata musi bez glutenowy i bardzo dobry jest

    OdpowiedzUsuń
  2. No jakoś biała nie, robiłam kilka razy i zawsze garnek zostawał ... gotuję dla swoich bliskich i przyjaciół i tak aby im smakowało, więc biała kiełbasa w moim żurku - tym razem nie!

    Ogórki - jak najbardziej ;-) jeśli ma jeszcze własne słoiki to woda z pod takich najlepsza :-)
    Pozdrawiam serdecznie rodziców i wielkie ukłony dla mamy bo bezglutenowo gotować i smacznie to trzeba mieć fantazję i cierpliwość - zwłaszcza przy dwóch kuchniach ... glutenowej i bezglutenowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję zwyczajnie ale znam kilka adresów gdzie przepisów moc na kolorowe i bezglutenowe ... jeśli chcesz ?

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa