poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kokoszka pod pierzynką czyli ... Kurczak Caprese



Mieszkanie Mai lśni już przedświąteczną czystością, w kuchni pachnie ciastem, a my siedzimy w jej panieńskim saloniku
i obmyślamy „strategię” wielkanocną. Pod „obróbkę” wzięłyśmy przepis, który Maja wyszperała w internecie. Ja jestem wzrokowcem, a zdjęcie, które zobaczyłam … bardzo podziałało na moje zmysły. Kuraka robi się bardzo łatwo i bardzo szybko. Będzie to chyba danie na obiad wielkanocny. Lekkie, soczyste
i aromatyczne z zapiekanym serem. Po prostu pycha.



Co będzie potrzebne:
  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Przyprawa bruschetta 
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku zmiażdżonego
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 10 dużych liści bazylii
  • 1 plaster 5-10mm sera mozzarella na pierś kurczaka
  • Ocet balsamiczny, do smaku
  • Szczypiorek do posypania

Jak przygotować:
 
Mięso umyć, osuszyć i posypać solą i pieprzem oraz przyprawą bruschetta z obu stron i odłożyć na bok. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodać kurczaka, przykryć i smażyć go przez około 10 minut. Przewrócić piersi i kontynuować póki kurczak nie będzie w całości dobrze usmażony. Kiedy kurczak się usmaży, na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek
i smażyć przez około 1 minutę póki nie zacznie pachnieć. Dodać pomidorki i kontynuować smażenie póki skórka na pomidorach nie zacznie się marszczyć/mięknąć, przez około 5 min. Zdjąć z gazu i zmieszać z bazylią. Odłożyć na bok. Kiedy kurczak będzie gotowy, pokryć każdą pierś serem mozzarella. Polać miksturą z pomidorów. Przykryć patelnię lub rondel przykrywką ponownie
i pozwolić mozzarelli się roztopić (ok 1-2 min). Pod koniec, spryskać niewielką ilością octu balsamicznego i podawaj natychmiast. 
Doskonałe z ciemnym ryżem i lekką sałatą.


 Inspiracją do przygotowania tej potrawy był wpis http://www.thenovicechefblog.com/2013/07/caprese-chicken/#_a5y_p=725005


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, ja też zwróciłam na niego uwagę i dlatego postanowiłam wypróbować i nie żałuję. Świetna kompozycja smaków i aromatów z delikatnym mięsem kurczaka ... po prostu poezja :-)

      Usuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)