poniedziałek, 10 czerwca 2013

Torcik dla wymagającego Jana - czyli torcik jogurtowy z borówkami

Niedługo Noc świętojańska i imieniny mojego synka Janka. Jeśli chodzi o jedzenie i smaki to wymagający to człowiek o zdecydowanym smaku. Rok temu zaeksperymentowałam i się udało, więc myślę, że z powodzeniem mogę w tym roku powtórzyć ten lekki, nieskomplikowany, przepyszny torcik z mnóstwem jagód amerykańskich i brzoskwiń. Dzieci go uwielbiają, a i dorośli nie mieli oporów przed nakładaniem sobie kolejnych porcji .... Przygotowuje się go trochę długo (ok. 12 godz), ale za to gwarantuję łatwe wykonanie :-)





TORCIK JOGURTOWY Z BORÓWKAMI
 
czas przygotowania: 12 h
stopień trudności: łatwe
 
SKŁADNIKI (torcik o średnicy 15 cm): 
 
NA SPÓD:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 50 g masła

NA MASĘ JOGURTOWĄ:

  • 350  jogurtu naturalnego
  • 100 g serka waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii (olejek wanilinowy)
  • sok z połowy limonki
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 1 szklanka borówek
  • 5 okrągłych biszkoptów


NA WIERZCH:

  • 1 szklanka borówek
  •  brzoskwinie, truskawki lub inne owoce sezonowe lub z puszki do przybrania

WYKONANIE:

Roztop masło delikatnie, ale go nie zagotuj.
Biszkopty zmiel za pomocą malaksera. Roztopione masło wlej do biszkoptów i mieszaj do uzyskania  jednolitej masy. 

Masę włóż na dno małej foremki i ugniataj tak, aby powstał spód tortu.
Wkładamy do lodówki na około godzinę.  W czasie zastygania spodu przygotuj masę jogurtową.
Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni. Dzięki temu nie nasiąkną wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce połącz jogurt z serkiem waniliowym, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka
z 1 laski wanilii. (może być olejek wanilinowy)
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do masy jogurtowej.
Dodaj jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty. Delikatnie mieszaj aby je rozprowadzić w masie.
Gdy masa zacznie gęstnieć to wylej ją na przygotowany spód. 

Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Gdy masa będzie już dość mocno ścięta to na jej wierzch wyłóż pozostałe borówki. Ponownie przykrywamy i  wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby torcik idealnie stężał. 

Ot i cała filozofia, a efekt zadowolenia murowany.      

                                                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)